Oktober 23, 2008

UMNO...DULU BAGAIMANA? KINI MACAMANA? SELAMANYA JADI LAGU MANA?

Salam Bloggers!

Lama sudah saya tak menulis artikel seperti ini kerana kekangan kerja dan tugas-tugas politik semasa yang menghalang saya tetapi pagi ini seolah-olah baru sedar dari lamunan saya mendapat idea dan harap dapat ia dapat dikongsikan dengan semua blogger yang wujud di dunia maya ini. Insya Allah. Saya memilih tajuk ini selepas menjalankan sedikit kajian yang berkaitan dengan harapan dapat menyedarkan umumnya ahli UMNO yang tidak sedar diri mereka sudah diperalatkan oleh pemimpin yang tampak indah peribadi tetapi sebenarnya sampah yang menyelubungi diri. Bukanlah niat saya untuk menyeru ahli-ahli UMNO meninggalkan perjuangan tetapi lebih kepada perbetulkan setiap tingkah yang ditonjolkan oleh pemimpin kesayangan mereka yang jelas mempermainkan kesetiaan mereka dalam setiap perbuatan politik mereka. Semoga artikel ini menarik perhatian pencinta UMNO yang berani melaksanakan perubahan drastik demi memastikan UMNO terus relevan untuk tempoh sekurang-kurangnya 5 tahun lagi.

UMNO...DULU BAGAIMANA???
Diasaskan 11 Mei 1946 oleh Datuk Onn bin Jaafar, datuk kepada Dato' Seri Hishamuddin Tun Hussein (kalau mengikut definisi yang pernah dikemukakan oleh cucunya ini maka Datuk Onn layak digelar sebagai Petualang Bangsa).Diharamkan oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 4 Feberuari 1988.

Antara Asas dan Tujuan:-
UMNO adalah sebuah parti politik yang berjuang mendokong cita-cita Kebangsaan Melayu demi mengekalkan maruah dan martabat bangsa,agama dan negara.Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) adalah sebuah pertubuhan parti politik bertujuan untuk menentang Malayan Union, mempertahankan hak ketuanan Melayu dan kedaulatan Raja-raja seterusnya memerdekakan Tanah Melayu dari penjajah. Perjuangan UMNO yang berteraskan Melayu tidak menyimpang dari kehendak Islam.

Ketegasan UMNO untuk agama Islam terbukti dengan tertakluk dalam perlembagaan

yang menyebutnya di dalam fasal 3.3 :

‘Menegak, mempertahan dan mengembangkan Islam, agama rasmi negara serta menghormati prinsip kebebasan agama.’


Hakikat Sebenar (10 tahun terakhir):-
1. Menghapus tulisan Jawi

2. Perompak harta negara

3. Pengkhianat bangsa Melayu


UMNO...KINI MACAMANA???
Diasaskan oleh Mantan Perdana Menteri Keempat yang kini bukan lagi ahli dan mungkin hanya diterima permohonan menyertai kembali UMNO selepas pergi Pak Lah pada Mac 2009( itupun kalau Pak Lah betul-betul pergi) iaitu Tun Dr. Mahathir bin Mohamad pada 13 Februari 1988 selepas UMNO asal yang ditubuhkan pada 1946 telah diharamkan pendaftarannya oleh mahkamah.UMNO ini secara rasminya dikenali sebagai UMNO (BARU) yang menggunakan semula semua hak-hak UMNO yang diharamkan termasuk lambang, perlembagaan (dengan pindaan),cogankata, lagu, bendera dan yang paling penting harta atau aset UMNO berjumlah lebih satu billion.(fakta yang pelik ialah bagaimana Pendaftar Pertubuhan boleh membenarkan UMNO (Baru) menggunakan Perlembagaan UMNO, lambang UMNO, lencana UMNO dan bendera UMNO sedangkan UMNO telah pun DIHARAMKAN oleh Mahkamah Tinggi Malaysia pada 4 Februari 1988?)

Asas dan tujuan penubuhan semula:
UMNO (BARU) adalah sebuah parti politik yang berjuang mendokong cita-cita
Kebangsaan Melayu demi mengekalkan maruah dan martabat bangsa,agama dan negara serta ingin menyelamatkan aset UMNO semasa yang bernilai lebih dari satu billion.

Hakikat yang hakiki (10 tahun terakhir):-
1. Melahirkan ramai pengamal RASUAH yang hebat

2. Perompak harta UMNO dan negara

3. Perompak wang Tabung Haji dan KWSP

4. Pengkhianat bangsa Melayu (menghentam raja-raja Melayu)

5. Memenjara bangsa Melayu melalui tuduhan palsu dan hukuman

tanpa bicara (ISA)

6. Menghina Nabi Muhammad s.a.w

7. Menyekat dakwah ISLAM yang sebenar

8. Memperlekeh Al-Quran dan penentang hukum ALLAH

yang hebat

9. Meroboh surau dan masjid ALLAH

10. Menyokong program hiburan maksiat

11. Membiarkan gejala MURTAD terus menular dalam
kalangan bangsa Melayu

12. Memperkenalkan Mazhab baru iaitu HADHARI (difahamkan
ia singkatan daripada (Ada HAD pada HARI tertentu)


Walaupun terdapat sedikit perbezaan antara dua wajah UMNO ini tetapi sekurang-kurangnya ia mempunyai sedikit persamaan iaitu tiga dari empat mantan Presidennya pernah keluar dari UMNO.

UMNO...SELAMANYA JADI LAGU MANA???

Tsunami Politik Pasca PRU-12 ternyata mengubah segala yang indah buat UMNO kerana sehingga ke saat artikel ini ditulis UMNO masih gagal mengurus kekalahan mereka sehinggakan ada dalam kalangan pemimpin terang-terangan berkonfrontasi dengan Presiden UMNO semasa dan UMNO sebenarnya telah terbahagi kepada beberapa kabilah yang menyebabkan ia sukar untuk bercakap soal kesatuan bangsa apatah lagi menjulang ketinggian adab dan agama Islam. Kegagalan mereka diteruskan lagi dengan pengisytiharan keluar dari UMNO bersyarat oleh Mantan Presidennya sendiri dan kemasukan Mantan Ketua Angkatan Muda Keadilan yang merupakan musuh sampai ke mati antara kedua tokoh tersebut.

Soalnya, apa lagi kekuatan yang tinggal pada UMNO jika kita renung kelakuan dua tiga 'partner' UMNO dalam Barisan Nasional yang mula berani menuntut hak
dan meminta sesuatu yang cukup asing bagi mereka untuk menyuarakan secara terbuka sepanjang 3 dekad yang lalu. Mengapa, kenapa, bagaimana, apa, bila dan di mana
UMNO sekarang??? Itulah persoalan yang akan dibangkitkan bila ada insan cuba bicara tentang kelangsungan politik Melayu UMNO ini. Adakah ini petunjuk dari Allah
bahawa sesuatu perjuangan yang berteraskan kebangsaan akan lupus selagi ia tegar berpegang kepada soal pokok ketuanan bangsa dan bukan ketuanan agama yang mungkin
terlalu sensitif untuk disentuh?
Hakikatnya, UMNO semakin hari semakin lemah dengan perebutan kuasa dan jawatan oleh golongan 'elites' yang bertarung dengan kelompok kecil golongan kasta bawahan yang ada sedikit keberanian untuk bersaing atas nama perjuangan rakyat walaupun dinafikan pelbagai hak mereka. Saya yakin satu hari, ahli UMNO akan kembali menginsafi hak mereka sebagai ahli yang mendukung perjuangan sebenar bila mana UMNO asal ditubuhkan 62 tahun dahulu dan pada ketika itu walau mungkin ia sudah terlewat tetapi sekurang-kurangnya mereka menggunakan hak mereka secara amanah dan telus untuk memberikan tempat kepada pemimpin yang bersifat pejuang bukannya bersifat perakus dan pengaut khazanah dan harta rakyat sebagai pimpinan mereka. Saya yakin pada ketika itu, UMNO akan kembali menguasai keadaan dan berjaya akhirnya menguruskan apa yang termaktub sebagai kekalahan paling teruk sebuah parti yang dikatakan cemerlang, gemilang dan terbilang.

Mohon Berhujah!!!

2 ulasan:

Jeepers Creepers berkata...

Insyaallah UMNO akan pulih semula Allahuarkbar!!

Unknown berkata...

dulu kini dan selamanya.....
sama saja...................