Februari 08, 2009

Betulkah Semua Ini Kerjanya Orang UMNO??? Harapnya Tidak...Kerana UMNO Sayangkan Raja & Bangsa Melayu...


Salam,Tertarik dengan catatan dengan seorang bloggers bila memaparkan antara peristiwa besar yang pernah berlaku sepanjang merdeka khususnya berkaitan dengan RAJA-RAJA M E L A Y U.

Tidak juga dapat diingati sebesar manakah tunjuk perasaan ahli UMNO apabila Fasal 38 (4) Perlembagaan Persekutuan untuk mengkudungkan imuniti raja-raja Melayu pada tahun 1993 diluluskan.

(tahniah dan terima kasih tidak terhingga, Tun! dan terima kasih tidak terhingga kepada Allahyarham Tun Ghafar Baba yang mengemukakan usul khas di Parlimen pada 10 Disember 1993 memberitahu dewan bahawa seorang rakyat Malaysia bernama Douglas Gomez telah dicederakan di Istana Bukit Serene oleh Sultan Johor pada 30 November 1992.

Tidak dapat diingati sebesar manakah tunjuk perasaan apabila pada waktu itu beberapa menteri kabinet mendedahkan skandal pemilikan harta raja-raja.

Antaranya membabitkan pemberian konsesi balak ribuan hektar kepada raja tertentu. Didedahkan juga bahawa tiap-tiap sultan telah ditawarkan 100,000 unit saham Telekom dan berbagai lagi.

Filem-filem Melayu lama pula yang mengisahkan tentang kezaliman dan kebodohan raja-raja Melayu diulang tayang di kaca tv.

Tidak dapat diingati sebesar manakah tunjuk perasaan apabila Ahli Parlimen Arau waktu itu, Datuk Seri Shahidan Kassim menjadi juara bila mendedahkan keburukan keluarga Sultan Johor yang bertanggungjawab melakukan 23 kes penganiayaan ke atas rakyat jelata yang tidak berdaya termasuk memukul, mencedera dan merogol semenjak dari tahun 1972. Semua Sultan didedahkan keburukkan mereka.

Tidak dapat diingati sebesar manakah tunjuk perasaan apabila pada 29 April 1993 Tan Sri Annuar Musa dan Datuk Ibrahim Ali menabal Tengku Ibrahim Indra Petra di Ketereh dalam majlis anjuran Yayasan Kemiskinan Kelantan yang dipengerusikan Annuar bagi mengantikan Sultan Ismail Petra oleh kerana menurut mereka Sultan itu bukan waris yang sah.

Tidak dapat diingati sebesar manakah tunjuk perasaan apabila Program Semarak di Lubok Jong, Pasir Mas mencetuskan perarakan yang dipimpin Tan Sri Mohamed Yaacob ke istana menyerah memorandum mendesak Sultan Kelantan turun takhta.

Dari kesemua peristiwa itu, tidak pula dapat diingati ahli Umno mana dan berapa banyak pula penyokong Datuk Seri Najib Tun Razak (kalau Najib tak turut menyokong pindaan Perlembagaan yang antara lain mewujudkan Mahkamah Khas kepada raja-raja Melayu, Karpal nak saman apa hari ini?

Siapa Yang Bersalah Buat Kerja 'DERHAKA' seperti ini? Entahlah....sendiri buat pentafsiran...

7 ulasan:

TokBatin X berkata...

Anggaplah ini bukan kerja ahli2 UMNO Bahkan anggaplah ini kerja2 pemimpin2 UMNO yang rakus kuasa.

Sekiranya kita bercerita dikamar politik, mengapa kita perlu berbicara tentang 'TUHAN' dan 'AKHIRAT'?.. Agak ganjil kan?

Kerakusan kepada nama, kuasa... sentiasa menderitakan rakyat Malaysia.

perfectwater75 berkata...

Salam TokBatinSenoi...,

Saya setuju ini kerja pemimpin tetapi mengapa ahli UMNO tidak memandang berat perkara ini sebagai penanda aras tentang hal tersebut?

Harimau-Menaip berkata...

perfectwater75,

Pinjam artikel anda. Saya pun tak ingat fakta-fakta tersebut tetapi baik untuk dikongsikan.

Harimau Menaip.

cabaipadi berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
cabaipadi berkata...

salam...

Wa sokong sama lu!

pemimpin UMNO rakus macam ni patut kena buang negeri....

perfectwater75 berkata...

Salam,

Ambillah tuan, saya pun copy dari kwn2...info yang bermanfaat....

thx!

Tanpa Nama berkata...

Rasa-rasanye si Ghazali Jawi ( Bapak si Tajol Rosli) pon pernah di suruh resign oleh Sultan Idris (Sultan Perak sebelum Azlan) dulu. Tapi Umno boleh plak kata tu tak ikut perlembagaan.

http://zahidyusof.blogspot.com/2009/02/dato-seri-nizar-tan-sri-hj-mohd-ghazali.html